2 ekor burung puyuh –dibelah dua
Bahan A:dikisar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia
1 batang serai
1 ranting daun kari
100 gm cili merah
Bahan B:dibancuh 1/4 cawan air
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Serbuk perasa dan garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Bersihkan burung puyuh, gaulkan dengan garam serta kunyit secukup rasa kemudian goreng.
2. Panaskan dua sudu besar minyak dan tumis bahan A hingga naik baunya. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari dan serbuk kunyit dan tumiskan hingga pecah minyak.
3. Masukkan gula dan sesuaikan rasa dengan garam serta serbuk perasa. Masukkan burung puyuh dan gaul hingga mesra. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment