Bahan-bahannya:
Bahan dimayang
1/2 kg daging dihiris
3 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Bahan dimayang
1/2 kg daging dihiris
3 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
3 biji cili hijau – dibelah dua
2 labu bawang besar
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos pranom Thai
2 sudu besar gula Melaka
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis secukupnya
2 labu bawang besar
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cair
3 sudu besar sos pranom Thai
2 sudu besar gula Melaka
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis secukupnya
Cara membuatnya:
1. Bersihkan daging dan tuskan.
2. Panaskan sesudu besar minyak dan tumis halia, bawang putih dan bawang merah hingga naik baunya.
3. Masukkan kicap manis dan kicap pekat(dicampurkan kedua-duanya dengan 1/2 cawan air) dan biarkan di atas api sederhana hingga mendidih.
4. Masukkan daging dan sos pranom Thai, gula Melaka dan sesuaikan rasa. Biarkan di atas api sederhana hingga daging masak.
5. Masukkan cili merah, cili hijau dan bawang besar. Biarkan seketika, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment