Tidak jumpa apa yang dicari? Cuba Google Search
Google
 

Sunday, December 16, 2007

Nasi Dal



Bahan-bahannya:

150 gm bawang merah -dikupas
100 gm bawang putih -dikupas
50 gm halia muda
10 gm bunga cengkih
10 gm bunga lawang
10 gm kulit kayu manis
5 gm buah pelaga
200 gm kacang dal
10 gm serbuk kunyit
5 gm garam
200 gm susu Carnation
600 gm beras basmati
200 gm minyak sapi
10 gm pasli cina
650 mi air


Cara membuatnya:

1. Basuh dan rebus dal hingga empuk. Tuskan airnya.
2. Basuh beras basmati dan tuskan.
3. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris wangi.
4. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
5. Masukkan pula air dan biarkan mendidih baru masukkan beras dan dal.
6. Campurkan susu, pasli cina dan garam.
7. Tutup periuk dan perlahankan api. Masak hingga kering dan hidangkan.

No comments: