Tidak jumpa apa yang dicari? Cuba Google Search
Google
 

Monday, January 14, 2008

Ayam Percik Cempaka Sari


Bahan-bahannya:

Sebelah ayam (dipotong empat bahagian)

Bahan A
3cm halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2cm lengkuas
1/4 sudu teh halba
Serbuk kunyit
Bahan perasa
Garam secukup rasa

Bahan B (sos)
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu teh gula

Cara Membuatnya:
1. Bersihkan ayam dan tuskan. Gaul, mesrakan semua bahan A. bahagikan keada dua bahagian. Kemudian perap dengan rencah ini selama ½ jam. Bakar hing ayam masak.
2. Untuk sos, panaskan satu sudu minyak masak dan tumis sebahagian bahan A hingga naik baunya. Masukkan santan,susu cair,gula dan garam secukupnya. Biarkan diatas api sederhana sehingga mendidih. Tuangkan sos diatas ayam dan hidangkan.

No comments: