Tidak jumpa apa yang dicari? Cuba Google Search
Google
 

Monday, January 14, 2008

Asam Pedas Daging Dengan Daun Kesum


Bahan-bahannya:

1/2 kilo daging -dihiris nipis

Bahan dikisar:

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
3 cm lengkuas
5 biji cili padi
2 biji buah keras
5 biji cili kering
2 cm belacan

2 cawan air asam jawa
2 batang daun kesum
1 liter air sejuk
Garan dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis


Cara Membuatnya:

1. Panaskan satu sudu besar minyak masak dan tumiskan bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan daging dan air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkanair sejuk.
3. Sesuaikan rasa dan didihkan hingga daging empuk. Kemudian masukkan daun kesum.
4. Angkat dan hidangkan.

No comments: